Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Άστε με απόψε μοναχό...


Ο Ρεπάνης, σαν τον πατέρα μου κι αυτός, γεννήθηκε το Περιστέρι το 1933. Από το 1958 είναι στο πάλκο συνεχώς, ως μουσικός και ερμηνευτής.
Τον Αντώνη Ρεπάνη τον γούσταρα από μικρό παιδί. Κι αυτό γιατί έχει καταγραφεί στη μνήμη μου η εικόνα του πατέρα να τραγουδά στη μητέρα μου, τραγούδια του: "Στα ώπα, ώπα σ' είχα και σε ζηλεύανε, να βρούνε τέτοιον άντρα κι άλλες γυρεύανε", της έλεγε όταν του γκρίνιαζε καμμιά φορά πως δεν την βοηθούσε.
Εκείνος δούλευε υπερωρίες, ηλεκτρολόγος στη φάμπρικα, γυρνούσε αργά, έτρωγε και ξάπλωνε... Που κουράγιο να βοηθήσει στο σπίτι, να παίξει μαζί μας. Ποτέ δεν κράτησα παράπονο - σα σκυλί δούλευε για να τα φέρουμε βόλτα.
Όταν πάλι ήθελε να της πει γλυκόλογα της έλεγε το τραγούδι του Καλδάρα (που ερμήνευε ο Ρεπάνης): "Το κορίτσι το δικό μου είν΄απ΄τη φτωχολογιά, μα στον κόσμο δεν υπάρχει άλλη τέτοια ομορφιά".
Αργότερα, μάλλον στον στρατό, συναντήθηκα πάλι με τη μουσική του Ρεπάνη, με τον Στράτο και τα μαγκιόρικα του: "Ο Παλιατζής", «Αγάπη μου επικίνδυνη», «Αητός αητό μεγάλωνε», «Στην πόρτα σου ξενύχτησα», «Χθες το βράδυ στην ταβέρνα», «Ένας αητός γκρεμίστηκε», «Άστε με απόψε μοναχό».
Κι ύστερα έψαξα περισσότερο το ρεπερτόριο του και βρήκα διαμάντια που έδωσε σε πλήθος λαϊκούς ερμηνευτές: Μ. Αγγελόπουλος, Γ. Μαργαρίτης, Δ. Κοντολάζος, Λ. Μυτιληναίος, Αντ. Καλογιάννης, Γ. Ντουνιάς, Ρ. Σακελλαρίου, Π. Παπαδοπούλου κ.α.
Χρόνια τώρα τραγουδά στο δικό του στέκι στην Αστροφεγγιά στη Πατησίων. Είναι κρίμα που δεν μπόρεσα ακόμα να πάω να τον ακούσω...

Το σημερινό τραγούδι, είναι από αυτά που συστήνονται για μοναχικές ακροάσεις. Τα λόγια του, ακριβή λαϊκή ποίηση:
(Κουμπαράκι για πάρτη σου! - Πάμε Αστροφεγγιά;)

Υπάρχει μέσα στο μυαλό
Κάποιο παράθυρο ανοιχτό
Που πάει στα περασμένα
Κι όταν θολώνει το μυαλό
Απ’ το παράθυρο κοιτώ
Τα χρόνια τα χαμένα

Άστε μ’ απόψε μοναχό
Να μείνω εγώ κι εκείνη
Μαζί με την ανάμνηση
Που απ’ το μυαλό δε σβήνει

Κι αν νιώσω αγάπη μια βραδιά
Σ’ άλλης γυναίκας αγκαλιά
Το ψέμα δεν κρατάει
Στο παραθύρι τ’ ανοιχτό
Κάποια στιγμή θα ξεχαστώ
Που στα παλιά με πάει

Το είπε ξανά πρόσφατα ο Μανώλης Λιδάκης (δείτε μια πολύ ωραία παρουσίαση από το youtube), μα προτιμώ την ερμηνεία του Στράτου Διονυσίου... (την οποία έχω προσθέσει στον player μας)



Download:
FLVMP43GP
Download:
FLVMP43GP
Download:
FLVMP43GP

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γεια χαρά!
Παιδιά δείτε τι γίνεται με το player.
Ότι και να επιλέξεις παίζει... Κωστή Χρήστου!!!
Η κασσετούλα πάντως που εμφανίζεται είναι πολύ ωραία!

ΘΚ είπε...

Καλημέρα! Αν προσέξεις δίπλα στα "ροδάκια" της κασέτας 'εχει κουμπάκια επιλογής για επόμενο ή προηγούμενο τραγούδι. Θα το κάνω να παίζει αυτόματα την τελευταία προσθήκη να μην σας ταλαιπωρώ!

Ανώνυμος είπε...

Nαι πράγματι.
Εγώ πατούσα το όνομα τουτραγουδιστή κα περίμενα να παίξει αυτός που πάτησα.

Υ.Γ Καλός ο Λιδάκης αλλά η ερμηνεία του Διονυσίου είναι είναι μακράν καλύτερη.